Lung Jong – Az Energia Képzése

A lung jong (lung dzsong) egy olyan sajátos mozgásforma, melynek gyakorlása során a testtartásokat, mozdulatokat, speciális légző- és képzeletgyakorlatokkal társítjuk, ami egységbe rendezi a testet, a benne áramló finom-energiákat és a tudatot. Mozdulatai az ősi tibeti tanításokból erednek, melyek egyszerűsített, tiszta formában kerültek összeállításra, oly módon alakítva azokat, hogy a bármilyen korú és képességű ember számára könnyen végezhető gyakorlatsor hatása azonnal érezhetővé váljék.

Jelentése

A tibeti kifejezés két szóra bontható. A lung jelentése szél, levegő, lélegzet azonban ezt a kifejezést használjuk a testünkben áramló vitális energiára is. A szó ugyanazt az energiát jelöli, amit a szanszkrit prána kifejezés. A jong gyakorlást, képzést, tisztítást jelent. Ennek fényében a lung jong – az energia képzése – egy olyan mozgásrendszer, melynek gyakorlása által megtisztítjuk a finom-energia-csatornákat és harmonizáljuk a bennük áramló energiát.

A lung jong során egyszerre dolgozunk a test, energia és tudat hármasával, kiegyensúlyozva az elemi energiákat, a három nedvet, melyek fizikai létezésünk alapjai. Negatív érzéseinket átalakítjuk, tisztítjuk és megerősítjük az energiacsatornákat és az erőszeleket.

Ülő életmódunk megterheli a gerincet, ami rendkívül sok szervi problémánk okozója lehet. A lung jong nagyon jó hatással van mind a gerincre, teret hozva létre a csigolyák között, mind a többi ízületre, a nyirokkeringés fokozásával tisztítva, regenerálva azokat.

Az ismétlődő mozdulatok során, az energiapontokon alkalmazott nyomások, megnyitják és oldják az elakadásokat. A légzés rendezésével a tudat belső nyugalmat fejleszt ki, így válik a lung jong egy mozgásban végzett meditációvá.

Napjainkban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai test kinézetére, annak egészségére és jól-létére. Nagyon keveset tudunk viszont a finomenergia-testről, annak működéséről és arról a fontos tényről, hogy a fizikai test egészsége az energiarendszer egészségétől függ.

72.000 fő energiacsatorna hálózza be a testet és minden nap károsítunk ezekből jó néhányat. Ez az öregedés folyamata. A helytelen életvitel, a nem megfelelő táplálkozás és mozgásszegény életmód következtében további csatornákat károsítunk. Ez a testre, energiaszintre, egészségre gyakorolt káros hatás negatívan befolyásolja a tudatunkat is. A blokk alatt lévő csatornákban az energia nem áramlik megfelelően, így a tudat sem képes a szabad, korlátok nélküli működésre. Bezárjuk magunkat rögzült gondolati sémáinkba, korlátolt látásmóddal, a figyelem, a jelenlét teljes hiányával.

Ezért a lung jong gyakorlásnak nem csak egészségfejlesztő hatása van, de fejleszti a nyugalmat, az összpontosítást, és az örömet.

A Lung Jong egészségügyi hatása

A lung jong rendszeres gyakorlása egy olyan önmagát erősítő regenerációt indít el a szervezetben, mely egy idő után hálózatszerűen minden szervet érint, ezért egészségügyi hatása is összetett és sokrétű.

Példaként álljon itt néhány:

 • A Lung Jong gyakorlásával növelhetjük és hosszútávon megtarthatjuk a test rugalmasságát, erejét.
 • A Lung Jong rendszeres gyakorlása megtisztítja, regenerálja, erősíti a teljes emésztőrendszert, növeli az emésztő tüzet, ezzel támogatja a megfelelő emésztést, az optimális felszívódást, a kiegyensúlyozott anyagcserét, megakadályozva az elhízást.
 • A Lung Jong megszünteti az energiacsatornák akadályait, kiegyensúlyozza az energiarendszert, oldja az érzelmi zavarokat, ezáltal egy békés, nyugodt tudatot teremt, ami felvértez a stressz negatív hatásaival szemben. Ezt a hatás leggyorsabban azok tapasztalják, akik stressz okozta betegségtől szenvednek.
 • A Lung Jong rendszeres gyakorlása kiegyensúlyozza a vitális szervek működését, erősíti az immunrendszert, megszünteti az allergiát, fejfájást, migrént, asztmát, ízületi és izomfájdalmakat. Jó hatással van a cukorbetegségre, magas vérnyomásra, szív és érrendszeri betegségekre, a nyirokrendszer betegségeire, szklerózis multiplexre, a hormonháztartásra.
 • A Lung Jong rendezi a csigolyákat, erősíti a hátizmokat, csökkenti a gerinc- és ízületi fájdalmakat, megállítja, regenerálja a csontritkulást.
 • A Lung Jong tisztítja és energiával látja el a reproduktív szerveket, így kezeli ezek kibillentségeit, erősíti a nemző- és fogamzó-képességet, növeli a szexuális energiát.
 • A Lung Jong energiával látja el és erősíti az érzékszerveket.
 • A Lung Jong emeli az energiaszintet, így növeli a testi, tudati jól-létünket.
 • A Lung Jong mozdulatai növelik az egyensúlyérzéket és javítja mozgáskoordinációt.
 • A Lung Jong növeli a fájdalomtűrő képességet.
 • A Lung Jong összehangolja a két agyféltekét és kiegyensúlyozza működésüket. Növeli koncentrálóképességet.
 • A Lung Jong rendszeres gyakorlása javítja az életminőséget, tartós egészséget és hosszabb életet biztosít.

A Lung Jong gyakorlása nem csupán az egészség elérésére vagy megtartására szolgál, de tökéletes kiegészítő módszer egyrészt harcművészetek gyakorlóinak, mivel nagyon jó hatással van az ízületekre, kiegyensúlyozza az energiarendszert, és nagymértékben fokozza az energiát is, másrészt épp az energiarendszerre gyakorolt hatása miatt nagyban hozzájárul az energiagyógyászok kezelési hatékonyságához, a megnövekedett energiaszint által.

Rendszeres gyakorlásával olyan mélységes eredményeket tapasztalunk, melyek valóban megváltoztatják az életünket.